Telewizor 40-43 do salonu

kznk

New member
Cześć, chcę zmienić naszego poczciwego staruszka LG 47" (full hd) na coś mniejszego, bo celem zaoszczędzenia miejsca pasuje nam powiesić go na ścianie. Do tej pory oglądaliśmy z 2.5m, telewizor był bokiem do okien i było good enough. Ogólnie nie jesteśmy wymagający, więc kwestia OLED/LED itp jest raczej obojętna, przyzwyczaimy się do czegokolwiek. Zastanawiam się tylko czy przy parametrach odległość/przekątna warto iść w 4k, czy Full HD wystarczy. Często oglądamy stare rzeczy w 480/720, nowsze raczej w 1080.

Patrząc na dostępne telewizory rzucily mi się w oczy Samsungi QLED (Q7/8 i jakiś z serii W), bo mają 3cm grubości w porównaniu do 8-9 od reszty producentów, co jest plusem kiedy telewizor będzie wisiał na ścianie. Mają co prawda 4k i swój własny OS, ale cóż. Aczkolwiek całą reszta parametrów (i to jak działają w praktyce) to już wielka niewiadoma dla mnie, dlatego prosiłbym o opinię.

No i kwestionariusz:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 1.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza telewizora (głównie oglądamy wieczorem), ekspozycja wschodnia, a telewizor będzie wisiał i okna są 2m za nim
7.Jaki masz obecnie telewizor ? jakiś 12+ letni LG 47"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - raczej android tv niż markowe OSy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? streaming z apek, google streamer albo laptop po hdmi, jakościowo najczęściej 1080p
10.Jakie urządzenia ? -
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 1-2 godziny
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, anime/kreskówki, dokumenty, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry ? nie
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 40-43
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tu raczej nie masz wyboru.
Oczywiście , że 4K.
Szkoda że nie chcesz 48" , bo tu masz już najwyższe modele i to w podanej klasie cenowej.
On jest bezramkowy więc będzie mniejszy od Twojego 47" co do parametrów wielkości.

Może być ?

kznk

New member
Tu raczej nie masz wyboru.
Oczywiście , że 4K.
Szkoda że nie chcesz 48" , bo tu masz już najwyższe modele i to w podanej klasie cenowej.
On jest bezramkowy więc będzie mniejszy od Twojego 47" co do parametrów wielkości.

Może być ?
Z tego co widziałem to 48ki bezramkowe mają takie same rozmiary co mój 47, tj około 107x62. A zmiana telewizora podyktowana jest właśnie faktem, żeby był zauważalnie mniejszy, inaczej byśmy cisnęli tego LG do jego śmierci.

Do góry