Cześć, chcę zmienić naszego poczciwego staruszka LG 47" (full hd) na coś mniejszego, bo celem zaoszczędzenia miejsca pasuje nam powiesić go na ścianie. Do tej pory oglądaliśmy z 2.5m, telewizor był bokiem do okien i było good enough. Ogólnie nie jesteśmy wymagający, więc kwestia OLED/LED itp jest raczej obojętna, przyzwyczaimy się do czegokolwiek. Zastanawiam się tylko czy przy parametrach odległość/przekątna warto iść w 4k, czy Full HD wystarczy. Często oglądamy stare rzeczy w 480/720, nowsze raczej w 1080.
Patrząc na dostępne telewizory rzucily mi się w oczy Samsungi QLED (Q7/8 i jakiś z serii W), bo mają 3cm grubości w porównaniu do 8-9 od reszty producentów, co jest plusem kiedy telewizor będzie wisiał na ścianie. Mają co prawda 4k i swój własny OS, ale cóż. Aczkolwiek całą reszta parametrów (i to jak działają w praktyce) to już wielka niewiadoma dla mnie, dlatego prosiłbym o opinię.
No i kwestionariusz:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 1.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza telewizora (głównie oglądamy wieczorem), ekspozycja wschodnia, a telewizor będzie wisiał i okna są 2m za nim
7.Jaki masz obecnie telewizor ? jakiś 12+ letni LG 47"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - raczej android tv niż markowe OSy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? streaming z apek, google streamer albo laptop po hdmi, jakościowo najczęściej 1080p
10.Jakie urządzenia ? -
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 1-2 godziny
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, anime/kreskówki, dokumenty, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry ? nie
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 40-43
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie
Patrząc na dostępne telewizory rzucily mi się w oczy Samsungi QLED (Q7/8 i jakiś z serii W), bo mają 3cm grubości w porównaniu do 8-9 od reszty producentów, co jest plusem kiedy telewizor będzie wisiał na ścianie. Mają co prawda 4k i swój własny OS, ale cóż. Aczkolwiek całą reszta parametrów (i to jak działają w praktyce) to już wielka niewiadoma dla mnie, dlatego prosiłbym o opinię.
No i kwestionariusz:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 1.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? zza telewizora (głównie oglądamy wieczorem), ekspozycja wschodnia, a telewizor będzie wisiał i okna są 2m za nim
7.Jaki masz obecnie telewizor ? jakiś 12+ letni LG 47"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - raczej android tv niż markowe OSy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? streaming z apek, google streamer albo laptop po hdmi, jakościowo najczęściej 1080p
10.Jakie urządzenia ? -
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 1-2 godziny
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, anime/kreskówki, dokumenty, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry ? nie
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 40-43
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000-3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie
Ostatnia edycja: