TCL 55MQLED85 - jasność pierwszych planów w HDR

Most123

New member
Pytanie dla doświadczonych. Od niedawna mam okazję oglądać materiały HDR na TV TCL. Ogólnie, po jakiejś subiektywnej regulacji jest ok.
Jednak momentami kiedy akcja dzieje się w nocy mam wrażenia jakby obraz pierwszego planu był za ciemny. Próbuję rozjaśnić tylko te ciemne obszary i nie wychodzi.
W załączeniu przykładowy kadr. Trochę widać odbicia światła z pokoju (to pomińmy) ale mi chodzi o twarz aktora i w ogóle te ciemne obszary.
Czy to tak ma być w HDR-ach ? Czy czegoś nie potrafię ustawić ?
1.jpg

Most123

New member
Z dnia na dzień coraz więcej doświadczenia zbieram i chyba zaczynam rozumieć co i jak z tymi ciemnymi scenami w HDR.
Oczywiście kalibracja pomaga ale są materiały (filmy) o których inni też piszą że są za ciemne. I nie ma co się mordować tylko sobie darować taką męczarnię przy oglądaniu. Wyłączam wówczas HDR w ustawieniach i życie staje się jaśniejsze ;)

Most123

New member
No nie bardzo rozjaśnia. HDR daje obraz o dużej różnicy pomiędzy ciemnymi a jasnymi tonami. Tyle teorii. A w praktyce z jakiegoś powodu są filmy HDR w prawidłowej tonacji gdzie jasnego jest w sam raz a są takie gdzie obraz jest w tonacji ciemnej. I żadne kombinacje tego nie zmienią (przynajmniej na moim TV 55MQLED85). Regulowałem, ustawiałem i nic jak było ciemno tak jest. Potem oglądam przy tych samych ustawieniach inny film i wszystko jest ok. Czyli nie jest problemem moja regulacja tylko konkretny materiał.
Piszę to dla osób, które tak jak ja zaczynają przygodę z nowymi standardami obrazu. Nie zawsze trzeba się stresować i zwalać winę na konkretny model tv bo po prostu produkcja jest zrobiona w ciemnych klimatach i jak nie zgasisz całkiem światła w pokoju to nic nie zobaczysz. I tyle. (można też ręcznie wyłączyć hdr i będzie ok)
U mnie po wklepaniu ustawień (zwłaszcza dotyczących barw) które przesłał mi @kiki (za co jeszcze raz dziękuję) kolorki bajeczne, a ustawienia ogólne dostosowałem według swoich potrzeb i odczuć.
W materiałach z Dolby Vision nie spotkałem się z takimi kłopotami (chyba to bardziej dopracowany standard).
Dodam że większość filmów oglądam na Prime Amazon. Za tą jakość i cenę nie widzę lepszej oferty na rynku.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bo w klasie - nie ma on teraz konkurencji..
Szczególnie w obecnej promocji i to z pakietem dla członków forum.

Most123

New member
Widzę że Media Expert też dało mega promocję (-500 zł). Trochę przepłaciłem :(.
Ale kto bogatemu zabroni ;)

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sprawdziłem z ciekawości tą scenę u siebie na tv i telefonie. Na obu urządzeniach obraz nie jest taki ciemny i widać sporo więcej szczegółów. Wrzucam jak to wygląda u mnie na sony a80k. Aparat w telefonie oryginalnie to trochę podbił. Zmniejszyłem ekspozycję, żeby wyglądało podobnie jak w realu.

Jeśli robisz co możesz i nic lepszego nie jesteś w stanie uzyskać, to znaczy, że tv po prostu tak radzi sobie z mapowaniem HDR. Jak wspomniał kiki - tu kalibracją mógłbyś poprawić obraz i wyciągnąć szczegóły.
Inna sprawa, że sporo materiałów jest dziś tak masterowana, że wygląda po prostu ciemno :)
Miałem swojego czasu LG C1, który mocno zlewał detale w czarne plamy. Jakoś sobie z tym poradziłem wykorzystując 20 punktową kalibrację i na kilku pierwszych krokach o równą wartość podnosiłem wszystkie składowe RGB. Im wyżej tym mniejsze wartości. Nie było to super profesjonalne, ale zrobiło robotę. Na dłuższą metę rozważałem profesjonalną kalibrację, ale szybciej zmieniłem tv.

Attachments

• prime.jpg
    prime.jpg
    240,9 KB · Wyś: 26

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Promocje jak meteor - raz się pojawiają i szybko znikają.

======================================

Do tego właśnie służy kalibracja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
"The Killers Game" (Amazon)
Dokładnie 39min 03sekunda ... bo już nikt kurna się nie pokusił i nie podał dokładnego czasu.

Sprawdziłem u siebie i jest ok, nie ma nic wspólnego z pierwszym zdjęciem - pomijając fakt, że sama jakość fotki jest fatalna.

Gibson Les Paul

Active member
"The Killers Game" (Amazon)
Dokładnie 39min 03sekunda ... bo już nikt kurna się nie pokusił i nie podał dokładnego czasu.
(y)
Sprawdziłem u siebie i jest ok, nie ma nic wspólnego z pierwszym zdjęciem
U mnie tak samo jak u Ciebie.
sama jakość fotki jest fatalna.
I fotka pewnie cyknięta na stop-klatce a nie w trakcie trwania filmu.Takie zdjęcia zrobione na stopie przeważnie gorzej wychodzą.

Do góry