SONY KDL-40V3000 czy KDL-40V4000 - niemała zagwozdka

callmeandrew

New member
Witam serdecznie,

powoli dojrzewam do decyzji zakupu mojego pierwszego LCDka. W jej podjęciu pomaga mi lektura forum. W ciągu ostatniego tygodnia przeczytałem już większość wątków o poszczególnych markach telewizorów oraz wszystkie testy sprzętu (dobrze że mam właśnie urlop i dużooo wolnego czasu). Mimo to podjęcie ostatecznej decyzji nie jest jednak tak łatwe, jakby to mogło się wydawać dlatego proszę Was o pomoc w wyborze.

Telewizor będzie wisiał na ścianie w odległości około 4,5 metra od oglądającego.
Sygnał z satelity „PC” oraz sporadycznie filmy na DVD i filmy oraz grafika z kompa.
Pora oglądania przeważnie wieczorna i nocna.
Nagłośnienie z kina domowego Pioniera.

A teraz czas na moje typy i wątpliwości co do wyboru, natchnione lekturą forum :)

1. SONY KDL-40V3000 FULL HD
Kontrast obrazu na ekranie - 1800:1
Dynamiczny współczynnik kontrastu - 16000:1
Jasność - 500 cd/m2
Czas reakcji - 8 ms
Kąt widzenia - 178°
Podświetlenie - WCG-CCFL
Panel - 10 bit
BRAVIA ENGINE
3 x HDMI
Cena – ok. 3200 zł
Opnie użytkowników tego modelu jak i prawie że bliźniaczego modelu D3500 są jak najbardziej pozytywne, ze szczególnym zwróceniem uwagi na dobrą czerń, kąty, dobre odwzorowanie kolorów, rewelacyjny obraz HD, gorszy ale nie dopuszczalny obraz z sygnału SD.

2. SONY KDL-40V4000 FULL HD
Kontrast obrazu na ekranie - tutaj producent nie podaje
Dynamiczny współczynnik kontrastu - 33000:1
Jasność - tutaj też niewiadoma
Czas reakcji - i tu również
Kąt widzenia - 178°
Podświetlenie - CCFL
Panel - 8 bit
BRAVIA ENGINE 2
Advanced Contrast Enhancer
Wzornictwo LINE znane z serii W4000
3 x HDMI
Cena – ok. 3900

Byłbym skłonny dorzucić trochę grosza i kupić ten model ze względu na nowszą elektronikę zastosowaną w tym modelu i co się z tym prawdopodobnie wiąże lepszym przetwarzaniem obrazu – chociaż ciekawe jak jest faktycznie, bo nie udało mi się póki co znaleźć jakichkolwiek testów tej nowości SONego. Plusem jest tu również sam wygląd serii V4000 nawiązujący do bardzo ładnej serii W4000. Jednak najwięcej wątpliwości budzi we mnie matryca i rodzaj podświetlenia zastosowane w tym modelu. Jaki wpływ na jakość obrazu a w szczególności kolorów ma podświetlenie CCFL? Przy tym modelu zrobiono też krok wstecz montując 8 bitową matrycę gdzie w V3000 była 10 bitowa. Ciekawe czym się sugerowali. Niewiadomą jest czas reakcji matrycy, kontrast jak i jasność podświetlenia – nie wiedzieć dlaczego. Czy moje obawy są bezpodstawne gdyż BRAVIA ENGINE 2 inne systemy wspomagające nie występujące w serii V3000 rekompensują te deficyty? Proszę o wszelkie opinie użytkowników tego modelu. Wiem że jest to nowość wprowadzona w czerwcu na rynek, ale może jest ktoś na forum kto już zdążył go przetestować i podzieli się swoimi spostrzeżeniami.

Tak na koniec, żeby było ciekawiej to ostatnio w oko wpadł mi również PHILIPS 37PFL7603D. Pocieszam się tylko tym, że to jednak 37 cali a na 42 cali jest poza zasięgiem mojego portfela.

ortax360

New member
Witam

Mała poprawka zaden z wyzej wymienionych lcd nie ma panelu 10 bit .

10bit jest w ser. X3000/3500 , W4000 , W3000 , D3000 .

Wybrałbym model 40d3500 .

Tanszy , Ładniejszy a elektronika własciwie ta sama .

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry