SONY 85X90L - cena 8200PLN - jaka alternatywa? Coś lepszego. Mogę dopłacić 2 tys.

SONY 85X90L - cena 8200PLN (promka w mediamarkt) - jakieś propozycje co można kupić lepszego? Mogę dopłacić ~2 tys jeżeli tylko warto oczywiście.
Odległość od TV 3,3 metry - głównie oglądane filmy dobrej jakości z dysku i streamingi typu netflix, disney - raczej wieczorem. Telewizja naziemna sporadycznie. Słucham Państwa. Dziękuję bardzo :)

Ostatnia edycja:
Dodam jeszcze że akurat telewizor, który chce kupić do tego pokoju zupełnie nie są ważne kąty bo oglądane będzie na wprost.

PS. Szkoda że nie można edytować swojego posta pierwszego. Szybko jest to blokowane, myślę, że za szybko.

Ewentualnie jeszcze opcja jest po prostu skusić się na wyżej wspominane OLEDy od samsunga albo LG, ale 77 cali - cenowo będzie to samo mniej więcej co ten Soniacz 85. Hmm. Jakie Wasze zdanie Panowie? :>

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli tak jak napisałeś, seanse filmowe dobrego materiału i to raczej wieczorem, to aż się prosi o Oleda.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego zdecydowanie warto dopłacić do Oleda.
I zakup na lata , wiec radość każdego dnia , nieporównywalnie lepsza jak Sony LCD.
I ten Samsung spełni ( warty dopłaty ) wszystkie największe oczekiwania.

Dlatego zdecydowanie warto dopłacić do Oleda.
I zakup na lata , wiec radość każdego dnia , nieporównywalnie lepsza jak Sony LCD.
I ten Samsung spełni ( warty dopłaty ) wszystkie największe oczekiwania.
Tylko jakby miał wlecieć OLED to będzie to raczej 77' bo 4 tys dopłaty to jednak za dużo do 83'.
Sony 85' - 8200PLN
Samsung OLED 77' - 8800PLN
SAMSUNG OLED 83' - 12200PLN

I jeszcze mam pytanie czy dużo gorzej na OLEDzie będzie prezentować się telewizja naziemna w porównaniu do tego Soniacza? Nigdy nie miałem OLEDa więc pytam z ciekawości.

KiKi, a możesz jeszcze rozjaśnić albo ktoś inny może odpowie i pomoże. O co chodzi z tymi matrycami tego Samsunga? bo coś tam narzekają że są dwa rodzaje matryc wrzucanych losowo i jedne lepsze, a drugie gorsze... @kiki

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Ja nie wyłączam, jak najbardziej jest przydatny.
Z tym, że jeżeli ten Samsung jest wystarczająco jasny, to wyświetli dobrze materiał Dolby Vision w HDR.

Co do telewizji naziemnej, może kiedyś tak było, że większość programów było nadawanych w SD.
Teraz jest w HD i spokojnie można oglądać.
Wiadomo, niektóre programy wyglądają średnio, ale to zależy też od nadawcy.
Tak samo jest w TV Sat i kablówce.
Ale powiem Ci,.na moim Oledzie 65C45 kanały z kablówki dają radę (naziemnej nie mam).
VOD w 4K bardzo dobrze.
A materiał z płyt BD 4K, do tego z dźwiękiem gęstych formatów to już bajka.
Kilka dni temu był znajomy, też szuka TV.
Włączyłem mu z płyty BD 4K Top Gun Maverick.
Seans naprawdę spowodował u niego bardzo pozytywne wrażenia.
Obraz z kablówki też mu zapisałem - stwierdził, że da się oglądać - kupuje Oleda.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Nie, nie robiłem. Ustawiłem pod siebie posiłkując się danymi z AVForums.
Trochę mi to zajęło, ale jest OK.
Być może profesjonalna kalibracja dałaby jeszcze lepsze efekty.
Ale powiem Ci, że LG ma kilka fabrycznych ustawień typu Expert- dzień - noc.
Do tego Filmmaker mode, kino.
Można poustawiać.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak myślę , że nic nie wybierzesz.
Za duży rozstrzał i cenowy i wielkościowy.
Za dużo firm - nie masz nic skonkretyzowanego !

Do góry