Philips TV 2021: telewizory OLED706 z Android TV 10, P5 Generation 5 z AI, HDMI 2.1 i Ambilight 3

Michnik30

Member
Chyba jednak coś więcej trzeba wykonać. Po naciśnieciu przycisku "PAIR" przez 3 sek niebieska dioda LED zaczyna mrygać, ale na TV nie ma żadnego komunikatu. Dodam tylko, że to model 706, który oryginalnie nie miał opcji głosowej w pilocie. Generalnie pilot działa, ale zależało mi na tych dodatkowych fukcjach.

BraXu

New member
Witam, mam pewien problem. Wczoraj po przyjściu z pracy włączyłem tv. Wcześniej wszystko działało normalnie. Teraz niestety tv po kilku minutach się zawiesza, obraz staje. Pilot reaguje, diody migają i nic. Wyłączenie z prądu pomaga na chwilkę. Reset nic nie daje, ustawienia fabryczne również. Czy to jakiś błąd oprogramowania? Można to jakoś naprawić? Pozdrawiam 🤝

BraXu

New member
Ile taka naprawa? Można to zrobić samemu?
Ewentualnie może go wystawie...tv ma 2 lata, jak nowy. Ile może być wart? Pzdr

BraXu

New member
1000140342.png
1000140343.png
1000140344.png

BraXu

New member
Poczytałem, poszukałem i wgrałem starszy plik. Oprogramowanie z niemieckiej strony Toengels Phillips już przerobione tak, ze można zrobić downgrade. Trwało ok 25-30 min z pendrive po połączeniu do prądu samo wszystko idzie. Przywrócono tv do ustawienia fabrycznego. Niestety czasami tv się wiesza. Może być to wina płyty głównej??
Szkoda bo tv naprawdę spoko 👌

fiszrek

Member
Cześć!

Od kilku tygodni w moim telewizorze pojawia się poziomy pasek z artefaktami (pionowe kreski, zaburzone kolory) w dolnej części ekranu.

Kluczowe informacje:
  • Lokalizacja usterki: Dolna część ekranu.
  • Wstępna reakcja (wystarczyła): Wcześniej problem ustępował po wyłączeniu i ponownym włączeniu TV pilotem. Pomagała też opcja wyłączenia samego obrazu (pozostawienie dźwięku).
  • Aktualny stan: dziś standardowy restart obrazu już nie wystarczył. Musiałem podjąć kilka prób wyłączenia/włączenia, zanim pasek znikł.
  • TV potrafi działać dobrze przez cały dzień po takich zabiegach, a nawet kilka dni ale wygląda na to, że się nasila.
Pytania do Was:
  1. Diagnoza: Czy to wskazuje na problem z matrycą/panelem (np. taśmy/T-CON) czy raczej usterkę na płycie głównej?
  2. Serwis i moment oddania: Nie jestem pewien, czy czekać, aż usterka stanie się bardziej uciążliwa, czy oddawać sprzęt na serwis już teraz. Ponieważ usterka jest nieregularna, boję się, że serwis stwierdzi, że u nich telewizor działa (już raz tak miałem z innym Philipsem). Jak najlepiej udokumentować tę wadę, by serwis nie mógł odmówić naprawy?
Proszę o pomoc w diagnozie. Dziękuję!

Attachments

• Screenshot_20251207-093655.Galeria.png
    Screenshot_20251207-093655.Galeria.png
    1,1 MB · Wyś: 13
Do góry