Philips OLED 77''

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Po prostu weryfikuje kłamstwa i wprowadzanie w błąd. Rozmawiajmy o konkretach i punktujmy farmazony.

- żona lata głową od lewej do prawej (kłamstwo)
No nie jest to FIZYCZNIE możliwe, zlituj się, jak chcesz tego typu infantylne dyskusje, to nie tutaj.
Nie znam Twoich oczekiwań i rozumiem, że 77" jest za duży, trzeba było kupić 65" lub jak ja teraz 55" do 3m dla zupełnie innych warunków i potrzeb!

Następne kłamstwa:

• Wypalanie oleda to przeszłość (kłamstwo)
  • ML nie nadaje się do gier (kłamstwo)
  • cokolwiek więcej jak 77" z 2.5m jest jak z pierwszego rzędu w kinie (kłamstwo)

Cytuje z konkurencyjnego forum obszerny stary już artykuł dotyczący doboru wielkości TV.
Polecam wpisać w google "kalkulator odległości TV" i znaleźć sobie całość.

"Jaki telewizor będzie na pewno za duży?

Pytanie to możemy odnieść do praktycznego przykładu – kiedy poczujemy się jak w pierwszym rzędzie kina? Odpowiedź jest prosta. W pierwszym rzędzie ekran wypełnia typowo ponad 100 stopni naszego pola widzenia. Przekracza więc pole widzenia obuocznego i dlatego sytuacja jest dla każdego niekomfortowa. Oczywiście dałoby się nagrać film w taki sposób, żeby dobrze się go oglądało z takiej bliży, ale wymagałoby to całkowitej zmiany podejścia operatorów kamer. Nie czas jednak na snucie teorii. Chciałbym tylko zauważyć, że uzyskanie efektu psującego nasz komfort wymagało by zajęcia miejsca mniej niż jeden metr od… 100 calowego ekranu! Jest to tak skrajna sytuacja, że raczej nie przyjdzie jeszcze długo jej nam rozważać. Krótko mówiąc, o ile nie przyjdzie na do głowy siadać bliżej niż 1 cm / 1 cal ekranu to nie powinniśmy narazić się na ciągłe “kręcenie głową”.

Czy ja muszę coś więcej dodawać?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Proszę bardzo - wszystko o czym napisałem w tym wątku, a piszę o tym od NASTU lat na długo przed tym filmem na bazie własnych doświadczeń - jest tutaj.
Słowo w słowo.

Polecam o doborze przekątnej do oczekiwań, czy o "ZA DUŻYM" tv i pierwszym rzędzie i jak to się ma do rzeczywistości.

Tyle warte są właśnie opinie przypadkowych osób.

majkkali

New member
Efekt pierwszego rzędu, dobre ; )
Faktycznie, nie ma co gadać : D

Żeby doświadczyć szerokości pola widzenia z pierwszego rzędu kinowego z Twoich 2.5m, to musiałbyś mieć tv (lub projektor) o przekątnej min. 120"
Choć i tu nie do końca. Takie porównania to w ogóle poroniony pomysł.

Problem z Tobą jest taki, że mierzysz wszystkich swoją miarą i radząc cokolwiek, nie dopasowujesz się do oczekiwań kupującego.
Polecasz to, co Tobie pasuje. Sam też nigdy bym nie polecił 98" do programów informacyjnych z 3m, ale do gier, filmów TAK.

Przede wszystkim, przekątną dobiera się do konkretnych zastosowań i wykorzystywanych żródeł - w tym rozdzielczości.
Przy grach kopanych, gdzie jest duże zagęszczenie detali na ekranie, ideałem jest usiąść 2.5m przy 98"
Pole widzenie, imersja w takim wypadku, to złoty środek. Wiem, bo kupowałem ze dwa lata temu 98"
Można i z 4m, czy nawet 8m. Natomiast jeżeli mówimy o złotym środku przy intensywnej rozgrywce, to tak to wygląda (w praktyce).
Chcesz oglądać wiadomości, pogodę FHD... odsuwasz się. Proste.

Podobnie jest z grami jeżdżonymi (sim racing itd.). Jak ktoś szuka tv, pod taką zabawę, to nie poleca się co się ma, a to co potrzeba.
Przy odpowiednio dużej przekątnej, jesteś w stanie ustawić kokpit niemal 1:1 i masz immersje niemal jak w realu.
Testowałem to w RIGu (czyli dedykowane stanowisko) przy 32", 42", 48", 65", 85", 98" i 120" ; )
Jak dodasz do tego audio z sufitowymi i poczujesz tą imersję, to gwarantuje Ci, że ŻADEN topowy 77" Oled nie jest w stanie się z tym równać!

Podobnie jest z filmami, szczególnie, że większość jest w formacie 21:9, a to duża różnica względem formatu 16:9.
Z 3-3.5 mam 120" projektor i gwarantuje Ci, że nie ma to nic wspólnego z pierwszy rzędem, a wrażenie deklasują jakikolwiek mniejszy tv.

Gdybym czekał na grubą premierę filmową (a jestem kinomaniakiem ; ) to mając 120", do głowy by mi nie przyszło, żebym miał ją obejrzeć na najbardziej wypasionym oledzie 77" czy 83". Zapytaj gości, znajomych, na czym im odpalić film. Kładę każdą kase o zakład, że każdy powie "Odpalaj projektor"!!! ; )

Widzę, że naoglądałeś się filmików z WYBIERZ TV i bezrefleksyjnie powtarzasz to co tam mówią. Ja też je oglądałem, ale pamiętaj, że nie wszystko co tam mówią trzeba brać jako niepodważalne fakty. Może dla ciebie będzie to 120" z 2.5m, dla innych będzie 98" a jeszcze innych 85. Każdy człowiek jest inny i ma inne odczucia. Widzę, że wyśmiałeś użytkownika wyżej, bo jego żonie "lata głowa" jak ogląda tenisa. Nie wiem co w tym śmiesznego. Zachowujesz się jak typowy januszowy ekspert z elektrody. Kto pamięta stare fora ten doskonale wie o czym mówię. Myślisz, że pozjadałeś wszystkie rozumy, a tymczasem prawda jest taka, że jednak nie wiesz tyle ile myślisz, że wiesz co już wypunktowałem ci wcześniej.

Tak - polecam to co sam przetestowałem i uważam za dobre. Jak mi się coś nie podoba to tego nie polecam. Przynajmniej ktoś inny dostaje realne opisanie wrażeń, a nie suchy opis technikaliów tak jak ty to robisz. Teoria to jedno, praktyka drugie.

Jestem graczem od wielu wielu lat i nawet przy moim 77" jak przysunę sobie kanapę z 2,5m na 2m to mój wzrok nie czuje sie komfortowo, bo nie ogarnia całego ekranu tylko trzeba rzucać wzrokiem z kąta do kąta. Jak nie jesteś graczem to tego nie skumasz, ale absolutnie istnieje granica gdzie dystans do TV jest już niekomfortowy. Więc jak chcciałeś polecić komuś TV o przekątnej 98" to mogłeś dodać, żeby siedział 3,20 - 3,50m od TV. 3m jeszcze beda ok, ale cokolwiek blizej i tak jak mowie - jest juz niekomfortowo. Efekty duzych głów, pierwszego rzędu w kinie, itd.

Z tym poleceniem projektora względem TV też odleciales. Sprawdza się to tylko i wyłącznie wtedy gdy ktoś ma duży dom i ma zrobione specjalnie wyciemnione pomieszczenie pod to. A raczej mało ludzi (przynajmniej w Polsce) takie coś ma. I nawet wtedy masz wyjałowione kolory. Projektor nigdy nie dorówna TV jeśli chodzi o jakość. Wiadomo, masz większy obraz, ale jest to opłacone dużo gorszą jakością obrazu. Oczywiście mowa tu o projektorach domowych, nie kinowych. To co innego.

Dlatego widząc jakie są oczekiwania, także finansowe, zaproponowałem ML 85"
Po pierwsze - cena za 85" byłaby niższa jak za 77 Oleda (kupę zaoszczędzonego siana).
Po drugie - 85" dałby więcej wrażeń
Po trzecie - odpadłby jakikolwiek stres z wypalaniem, bo takie były obawy.

Po za tym - można było sobie wziąść również też Oleda i LG C5 w 83" za 13.500zł
W mojej ocenie, byłby to o wiele lepszy zakup od 77" Philipsa - który i tak będzie katowany w gry.
No, ale nie ma światełek... ; )

Imo dobry OLED 77" > sredni ML 85". Jesli zaproponowalbys Bravie to okej, ale nie TCL czy Hisense. Litości.

Widzę, że nie jesteś na bieżąco, więc już tłumaczę:
Philips 910 i 950 ma matrycę RGB TANDEM OLED identyczną jak LG G5. Jest dużo jaśniejsza, dużo bardziej kolorowa od zwykłej matrycy WOLED. Porównywalna z QD-OLED, a dla wielu nawet lepsza, bo QD-OLED "przekłamuje" kolory (m.in. większa saturyzacja).
Więc w tym przypadku różnica względem C5 jak najbardziej jest.

No i ambilight Philipsa też robi robotę. Naprawdzę mocno podkręca wrażenia z oglądania filmów czy grania.

Zgadza się.
Nie zapomniałem, ale rozumiem, że dla kogoś to jest warte grube tysiące. Spoko.
W końcu tv ma cieszyć, bez względu co by to nie miało być. Mnie np. cieszy to, jak wygląda C8K.

I na tym w zasadzie możemy zakończyć polemikę. Masz rację co do tego, że TV ma przede wszystkim cieszyć jego użytkownika. Każdy ma jakieś tam swoje widzimisie i jeden będzie wolał światełka, inny większy rozmiar, jeszcze inny jakość obrazu. Co do tego pełna zgoda.

EDIT: haha nawet podlinkowałeś filmik z WYBIERZ TV, dobrze zgadłem skąd czerpiesz info o tej przekatnej :D

WłaścicielSiebie

Active member
Wydaje mi się, że niektórzy na siłę próbują wmówić sobie i wszystkim dookoła, że wykonali doskonały zakup, że większy telewizor byłby błędem. Może wówczas taki ktoś jest bardziej zadowolony z decyzji, a może żona chłopu farmazony ciśnie bo nie chciała większego ;-) Cholera go tam wie. Jednak wiem jedno, że sporo ludzi potrafi skrytykować swój zakup i podać minusy danego produktu np. że spokojnie mógłby być większy telewizor itp. a druga grupa jest taka, że mimo wad zakupu nie wspomina o nich nawet jak ktoś zapyta konkretnie o minusy :) No tak już jest., Osobiście nie mam problemu ostro pojechać po sprzęcie, który kupiłem i go wypunktować, wolę nawet szukać minusów niż plusów.

Zack_mk

Member
Po prostu weryfikuje kłamstwa i wprowadzanie w błąd. Rozmawiajmy o konkretach i punktujmy farmazony.

- żona lata głową od lewej do prawej (kłamstwo)
No nie jest to FIZYCZNIE możliwe, zlituj się, jak chcesz tego typu infantylne dyskusje, to nie tutaj.
Nie znam Twoich oczekiwań i rozumiem, że 77" jest za duży, trzeba było kupić 65" lub jak ja teraz 55" do 3m dla zupełnie innych warunków i potrzeb!

Następne kłamstwa:

• Wypalanie oleda to przeszłość (kłamstwo)
  • ML nie nadaje się do gier (kłamstwo)
  • cokolwiek więcej jak 77" z 2.5m jest jak z pierwszego rzędu w kinie (kłamstwo)

Cytuje z konkurencyjnego forum obszerny stary już artykuł dotyczący doboru wielkości TV.
Polecam wpisać w google "kalkulator odległości TV" i znaleźć sobie całość.

"Jaki telewizor będzie na pewno za duży?

Pytanie to możemy odnieść do praktycznego przykładu – kiedy poczujemy się jak w pierwszym rzędzie kina? Odpowiedź jest prosta. W pierwszym rzędzie ekran wypełnia typowo ponad 100 stopni naszego pola widzenia. Przekracza więc pole widzenia obuocznego i dlatego sytuacja jest dla każdego niekomfortowa. Oczywiście dałoby się nagrać film w taki sposób, żeby dobrze się go oglądało z takiej bliży, ale wymagałoby to całkowitej zmiany podejścia operatorów kamer. Nie czas jednak na snucie teorii. Chciałbym tylko zauważyć, że uzyskanie efektu psującego nasz komfort wymagało by zajęcia miejsca mniej niż jeden metr od… 100 calowego ekranu! Jest to tak skrajna sytuacja, że raczej nie przyjdzie jeszcze długo jej nam rozważać. Krótko mówiąc, o ile nie przyjdzie na do głowy siadać bliżej niż 1 cm / 1 cal ekranu to nie powinniśmy narazić się na ciągłe “kręcenie głową”.

Czy ja muszę coś więcej dodawać?
Jeśli cytujesz kłamstwa to zaczyna mnie to irytować i bawić jednocześnie...
- komuś może przeszkadzać taki rozmiar i będzie kręcił głową "od lewej do prawej"
Uważasz, że to kłamstwo - Twój wybór, ja zwyczajnie się do tego nie odniosę
- kolejne kłamstwa wylistowane przez Ciebie odnośnie wypaleń, ML, itd. --> to nie moje słowa, więc proszę nie insynuuj, że to moje "kłamstwa"
Kalkulator odległości TV to również chwyt marketingowy i nie należy bezwiednie ufać takim wyliczeniom: jednym będzie pasowało innym nie.
Chcesz rozmawiać o konkretach i liczbach - nie odpisuj mi tylko skup się na rozmowie z kimś, kto jest Twoim zdaniem na Twoim poziomie i daj ludziom wypowiadać się swobodnie.
Rozumiem, że status VIP i tysiące postów czynią Cię nie jako "właściciela" tego forum i możesz wytykać wszystkim inne zdanie (nie tylko mi, co widać w aktualnej dyskusji).
Naprawdę jest to śmieszna dyskusja i jeżeli masz ochotę kontynuować to zapraszam :) odpalam popcorn.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
  • dla małżonki za duży, już lata głową od lewej do prawej, chciałaby mniejszy (już za późno :p)

Nie widzę sensu dyskusji z tobą, kłamiesz i tyle.
Mi nie musisz wierzyć, masz wszystko w filmie - latanie głową jest niemożliwe, co bardzo łatwo zweryfikować.
Post nie był do Ciebie, a do was.
Jest różnica pomiędzy indywidualnymi preferencjami, a klamstwawmi.
Całą resztę masz wytłumaczone jak krowie na rowie

• ja 183 cm, ona 167 cm

Pomyśl o jakimś podnośniku :grin:

Zack_mk

Member
Nie widzę sensu dyskusji z tobą, kłamiesz i tyle.
Mi nie musisz wierzyć, masz wszystko w filmie - latanie głową jest niemożliwe, co bardzo łatwo zweryfikować.
Post nie był do Ciebie, a do was.
Jest różnica pomiędzy indywidualnymi preferencjami, a klamstwawmi.
Całą resztę masz wytłumaczone jak krowie na rowie

Pomyśl o jakimś podnośniku :grin:
Staram się nie obrażać ludzi w internecie, i dalej nie będę tego robił, ale Twój komentarz o "podnośniku" odebrałem bardzo osobiście i jest nie na miejscu. Zastanów się następnym razem dwa razy jak będziesz uderzał w takie tony, karma wraca.
Poza tym dalej idziesz w stronę "Twojej prawdy", naprawdę nie mam z tym problemu. To jest TWOJE zdanie, ja mam SWOJE - czy tak ciężko to zrozumieć?
Przynajmniej tutaj się zgadzamy: nie widać sensu dalszej dyskusji między nami - nareszcie, dziękuję i miłego dnia.

futurree

Member
WITAM,

Tak czytam i czytam i powiem krótko: co jest najważniejsze w TV - dla mnie jakość wyświetlanego obrazu - jeżeli jakość to OLED.
Które TV najlepiej skalują obraz - dla mnie SONY.
Jeżeli ma być efekt kina - to niestety CALE robią robotę i im większy tym LEPIEJ.
Reszta to wodotryski:) I bez zbędnej spiny Panowie :)

Do góry