Philips 55OLED819

kysa

New member
Cześć,
Czy wie ktoś co to za plamy ? TV ma miesiąc.
A teraz najciekawsze, wręcz nielogiczne ..
Widzę to tylko na kanale TVN, gdy nie ma znaczka, lecą reklamy nic nie ma , obraz czyściutki.
Jak przełącze na inny kanał znika, wróce na ten TVN to po chwili ta plama, nie ogarniam tego ...
Tak samo nic nie ma na każdym innym programie, planszach testowych, kolorowych, białych-obraz igła, tylko ten program i logo.

.
20250622_211557.jpg

20250622_211449.jpg

marko44

Member
To nieprawda. W telewizorach Philips OLED używane są najpotężniejsze obecnie procesory SOC – MediaTek Pentonic 1000. Są one bardzo szybkie i nie ma w nich nic z tego, co napisano. W telewizorach Sony stosowany jest dokładnie taki sam procesor SOC. Tylko że firma Philips, w przeciwieństwie do Sony, stale aktualizuje swoje telewizory i wydaje oprogramowanie oparte na nowych wersjach Androida. A Sony jest jak Chińczycy: ludzie przez lata korzystają z tego samego Androida bez aktualizacji.
SONY XR-48A90K 48"
Wersja systemu operacyjnego Android TV 12 .
Aktualizacja Android TV / Luty 2025r

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No ok, ale to przecież jakaś kuriozalna sytuacja.
Jeżeli ma planszach testowych jest czysto, a te powidoki pojawiają się tylko i wyłącznie przy logo tvn, to o co tu chodzi?

marko44

Member
Philips Ambilllight 55OLED819
Kolega kupił ten model w MM ,

Minusy:
1-Wadą jest to, że co jakiś czas dostaję komunikat o odświeżeniu ekranu, co powoduje, że telewizor przechodzi w tryb czuwania na 10 minut.

2-Co jakiś czasz ,nagle na ekranie pojawia się okno dialogowe, że obraz przejdzie do :
"Wygaszacza ekranu po 5 minutach"
Naciśnięcie OK na pilota telewizora jest prośbą o kontynuowanie oglądania . Następnie kontynuował oglądanie.

3-Trochę irytujące jest to, że co jakiś czas TV wymaga wyłączenia w celu odświeżenia kolorów. Trwa to do 10 minut.

Zastanawia się, czy dalsze oglądanie podczas transmisji telewizyjnej będzie tak problematyczne?

Ostatnia edycja:

kysa

New member
marko44 jeśli chodzi o punkt 2, o którym piszesz to nic takiego nie mam w trakcie oglądania TV,
ekran tylko mi przechodzi w tryb wygaszacza gdy np. zastopuję PS5 i zostawie na pare min
a punkty 1 i 3 można zwyczajnie w ustawieniach wyłączyć : ustawienia-->wyświetlacz-->ekran-->ochrona obrazu lokalnego i dać tam z wysoki na normal.
wtedy w zasadzie te "przypominajki" u mnie nie występują.
Też mnie na początku to irytowało, ale po zastanowieniu : przypomina mi, że za dużo siedzą przed TV
no i mam poczucie, że lepiej dbam o tą matryce w moim TV :D

Do góry