Kasety magnetofonowe - nowy rozdział

M.

hdtv.com.pl
We wrześniu tego roku, Amerykanie z National Audio Company Inc. i Szwajcarzy z Revox Group podjęli współpracę w zakresie produkcji kaset magnetofonowych.

Revox&National-Audio-Company_Cassettes.jpg

W zakładzie produkcyjnym Revox w Villingen, ruszyła produkcja zarówno czystych jak i nagranych kaset audio. Można wnioskować, że kasety magnetofonowe mają się co raz lepiej. Nie znaczy to, że zaczynają doganiać inne fizyczne nośniki, ale zarówno popularni, jak i niszowi artyści, dostrzegli zainteresowanie tym formatem i zapowiadają (a niektórzy już wypuszczają) swoje albumy na kasetach.

Celem współpracy National Audio Company i Revox Group jest umożliwienie grupie miłośników analogowego dźwięku, szerszego dostępu do muzyki oraz do możliwości jej nagrywania. Zarówno National Audio Company jak i Revox mają olbrzymią wiedzę i doświadczenie jeśli chodzi o produkcję samych taśm, realizację nagrań oraz produkcję sprzętu do odtwarzania i zapisu, w związku z czym, jakość efektów finalnych powinna być na odpowiednim poziomie. Obudowy do kaset tworzone są specjalnie dla Revox i powstają także w Europie. W rezultacie, już wkrótce będzie prawdopodobnie można mówić o dostępności nośników i muzyki w tym formacie, jakiej nie było od wielu lat. Dzięki temu, produkty takie, jak chociażby ten, o którym pisaliśmy jakiś czas temu, mają szanse zawitać na nieco dłużej.
źródło: revox.com

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest jakiś uzasadniony ekonomiczny sens, czy po prostu firma nie ma co robić ze swoimi nadwyżkami, tudzież optymalizują podatki.
Do słuchania to się nie nadaje, biorąc pod uwagę cyfrę, a z sentymentu wolałbym kupić starego kultowego walkmana.

M.

hdtv.com.pl
Nie znalazłem nigdzie oficjalnych danych, więc ciężko mi stwierdzić. Pewnie dużo zależeć będzie od kosztów produkcji i tego, czy trend będzie ciągle wzrostowy. Z tego, co można znaleźć w sieci, podobno od 2020r. notuje się regularny wzrost sprzedaży kaset. Liczby, które przewijają się np. odnośnie USA mówią o skoku z ok 350tyś sztuk w 2021 do 485tyś w 2023r. W UK trend także jest wzrostowy (z ok 200 do 300tyś między 2022 a 2023). Nadal jednak mówimy o czymś bardzo mocno niszowym.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bardziej podróż sentymentalna, coś na zasadzie wskrzeszania telewizorów CRT.
Można, tylko po co? ; )

Dochodzi jeszcze kwestia jakości, a taśma w porównaniu do żródeł cyfrowych nie grzeszy jakością.
Szumy, degradacja... no chyba, że ktoś szuka analogowego klimatu. Co kto lubi.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja wszystkie wyrzuciłem. Setki...
Popełniłem błąd?

Teraz mi zalega następne pokolenie, ale już CD. Też kilkaset, każda płyta do osobny zakup i historia, ale zalega i już byłem o krok od pozbycia się.
Może warto to wystawić do sprzedaży, albo sprezentować komuś.

Kilkaset płyt BlueRay podobnie, leżą w kartonach w piwnicy...
Takie czasy bezduszne ; )

bramowicz1

Active member
Bez reklam
Muzycy już wrócili do wydawania kaset. Widocznie jest popyt. Kult np. wydał MC w zeszłym roku. Kilku innych wykonawców też.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Którzy, promil. Bardziej kolekcjonersko. Gdzie to kupić, w necie pewnie.
Kiedyś, to jeszcze byly sklepy muzyczne i cały ten klimat, a dziś i tak wszystko przez neta. Na giełdach też nikt tego nie sprzedaje. W aucie nie odsłucha, w domu nie znam już nikogo z magnetofonem. Jakość słaba, zostaje tylko kolekcjonerka dla małej grupy.
Winyl się jescze broni, bo jest spora grupa od starych melomanów, do audifili z całą branżą sprzetu i zawalone giełdy, ale kaseta? Nie kupuje tego ; )

Piramida

Well-known member
Bez reklam
To chyba nie widziałeś najnowszych prognoz,w których kaseta magnetofonowa przyczyni się do upadku Spotify ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak, tak, słyszałem, ale Spotifaja ma podobno zastąpić Winamp przy współpracy eDonkey i eMule ; )

Co by nie mówić, kiedyś na bank sobie złożę wieże Technicsa z sentymentu i na bank tam będzie magnetofon, może nie od odsłuchu, ale żeby przypominał gdzie człowiek zaczynał ; )

1000043277.jpg

vvv

Well-known member
Bez reklam
Jakiś czas temu odkopałem zestaw Akai magnetofon wzmacniacz i CD 🫢
Przypomnialo mi się jak to było dawniej mimo że ucho nie takie jak dawniej ale emocje 🥲 pozostają
Cos pięknego teraz żałuję ze zostawiłem sobie tylko kilkadziesiąt kaset ech nic tego nie zastąpi 😉

sentyzibi

Well-known member
Ja w sypialni mam ciągle starą mini. Wprawdzie kaset niewiele, bo cały zbiór spakowany w kartony na poddaszu w domu rodziców w kraju został.

Attachments

• IMG_20251128_171340.jpg
    IMG_20251128_171340.jpg
    2,5 MB · Wyś: 46
Do góry