HDMI - DVI-problem

pawelcio

New member
Witajcie
TV Sharp 32WD1e posiada dwa wejścia HDMI (dla uproszczenia nazwijmy je [HDMI_1] i [HDMI_2] - wg producenta obydwa z obsługą HDCP).

Do wejścia [HDMI_2] podłączałem komputer (karta Galaxy GF7900GS). Ponieważ pokój z telewizorem dzieli od pokoju z komputerem przedpokój, za każdym razem musiałem podłączać wtyczkę DVI do kompa.
Po jakimś czasie zaczęły się pojawiać problemy: raz po podłączeniu komputer nie widział telewizora - pokazywał, że jest tylko jeden monitor, a raz widział).

Przyjrzałem się wtyczce DVI i zauważyłem, że jeden z pinów (14.sty, czyli +5V) jest trochę wciśnięty - jakieś 2-3mm i nie wiem, czy styka w gnieździe).

W pewnym momencie komputer wogóle przestał widzieć telewizor.
Po kombinacjach z dociskaniem/dokręcaniem wtyczki DVI w komputerze w desperacji przełączyłem wtyczkę w telewizorze do gniazda [HDMI_1] ... i wszystko wróciło do normy, tj komp widzi za każdym razem telewizor.

Żeby sprawdzić, czy gniazdko [HDMI_2] nie jest uszkodzone, przy ustawionym sygnale na dwa monitory (przez [HDMI_1]) oraz włączonym KMPlayerze (który blokuje mozliwość konfiguracji monitorów, czyli wymusza sygnał, jaki był podczas jego uruchomienia), , przełożyłem wtyczkę z gniazda [HDMI_1] do gniazda [HDMI_2] ...i obraz na telewizorze na gnieździe [HDMI_2] się pojawił. Po wyłączeniu KMPlayera, natychmiast komp stracił telewizor z widoku (przełączył się w tryb jednomonitorowy).

Dla zobrazowania, jesli za bardzo powyżej zagmatwałem, dodaję schemat:
[DVI]----[HDMI_2] -> komp nie widzi telewizora
[DVI]----[HDMI_1] -> komp widzi telewizor
[DVI]----[HDMI_1] -> komp widzi telewizor, następnie przy wymuszonym KMPlayerem sygnale przełączam na ustawienie [DVI]----[HDMI_2] - i komp widzi telewizor.

Druga sprawa to dekoder MM.
Na gnieździe [HDMI_1] wszystko jest OK, natomiast na gnieździe [HDMI_2]na ekranie pojawia się na sekundę obraz, po czym na ekranie wyskakuje komunikat dekodera, ze TV nie obsługuje HDCP. (nawet po przełączeniu dekodera w tryb DVI).

Jaka moze być przyczyna tego?
-Kabel DVI-HDMI? (ale na gnieździe [HDMI_1] działa poprawnie)
-Uszkodzone gniazdo [HDMI_2]? (ale przy wymuszonym sygnale z kompa działa poprawnie)

Proszę o sugestie.
Pozdrawiam
Paweł

pawelcio

New member
Nie wyświetla mi się przycisk "edytuj", wiec daje jako osobnego posta:
-kabelek DVI chyba jednak nie jest uszkodzony - pin 14. po prostu jest krótszy (porównałem z innym kablem)

Czyli wniosek jest taki, że pewnie na wejściu HDMI-2 padł jakiś moduł odpowiedzialny za HDCP (Czy to mozliwe, ze padło tylko na jednym wejściu????).

Do góry