Amazon Fire Stick 4k

conqest

Well-known member
Bez reklam
To teraz sprawdź czy bez soundbara też są te przycinki dźwięku... Ewentualnie odpal netflixa z aplikacji w tv i sprawdź przez soundbar czy też to występuje czy jest ok. Obstawiam że to wina soundbara philipsa bo podobne problemy mam z soundbarem TAB8905 po e-arc ale tylko przy dźwięku PCM. Natomiast gdy podłącze go po dts play fi problem nie występuje...

mat74

Well-known member
Bez reklam
Tak.
U mnie pod Denonem chodził bezproblemowo.
Oczywiscie Fire sticj nie przekaże Ci gęstych formatów audio- do tego potrzebowałbyś Fire Cube 3.

Astra1

Member
Posiadam Amazon Firestik 4k max z 16 GB pamięci i chciałem ją powiększyć. Kupiłem na Amazonie dedykowany do stika hub Suyama otg i pendrive 32 GB sformatowany w fat 32 nie jest widziany przez Faierstika . Jak przygotować dodatkową pamięć żeby była widziana przez urządzenie ?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Posiadam Amazon Firestik 4k max z 16 GB pamięci i chciałem ją powiększyć. Kupiłem na Amazonie dedykowany do stika hub Suyama otg i pendrive 32 GB sformatowany w fat 32 nie jest widziany przez Faierstika . Jak przygotować dodatkową pamięć żeby była widziana przez urządzenie ?
Trzeba podłączyć pendrive, wejść w ustawienia, wybrać z menu "Pamięć" i tam jest opcja sformatowania jako pamięci wewnętrznej. Ale jeżeli stick nie widzi pendrive bezpośrednio po podłączeniu jako pamięci zewnętrznej to być może coś jest nie tak z hubem usb. Spróbuj też zmienić zasilacz na mocniejszy. Fire sticka już nie mam, ale gdy go używałem stosowałem taką przejściówkę jak na zdjęciu (kupiona na Amazonie) i bez problemu czytała zewnętrzne pamięci.

Attachments

• kabel.jpg
    kabel.jpg
    13,4 KB · Wyś: 22

rafmik

Member
Do osób posiadających Fire Stick 4K (ja mam akurat Fire Stick 4K Max (2gen)) czy macie efekt, że obraz Dolby Vision lub HDR/HDR10+ jest dużo jaśniejszy przy odtwarzaniu przez HDMI z Fire Sticka, niż z aplikacji natywnej telewizora? Ustawienia obrazu są te same (korzystam z profilu Dolby Visin Dark).

Mam TV TCL 55C805/809 i sprawdzałem na tych samych aplikacjach (Disney+ i Max) i na tych samych filmach/serialach - obraz z Fire Stick 4K Max jest dużo jaśniejszy niż ten z natywnej aplikacji w TV.

Ma ktoś taki efekt?

rafmik

Member
Do osób posiadających Fire Tv Stick 4K MAX 2gen - czy też macie problem z prawidłową obsługą Dolby Vision? W sensie, że przy odtwarzaniu części plików jest czarny ekran z dźwiękiem?
Z tego co wiem problem jest z prawidłową obsługą Dolby Vision profil 7 oraz plików kombo, gdzie jest HDR i DV razem.

Kodi (którym można to obejść) raz działa ok, a raz nie - w sumie nie wiem czemu :(

Przy okazji zapytam:
W jakim formacie trzeba mieć sformatowanego pendrive, żeby Fire Tv Stick go wykrywał?

rafmik

Member
Czy twój TV obsługuje HDR10+?

Obsługuje.
Teraz posiedziałem i chyba ogarnąłem. W Kodi oprócz tej opcji zmiany DV z profilu 7 na 8.1 jest jeszcze jedna opcja rozpoznawania źródeł.
I tam domyślnie jest DV i HDR10+. Odznaczyłem HDR10+ i działa. W sensie hybrydowe pliki rozpoznaje Kodi tylko jako DV.

Wada jest taka, że Kodi że Stremio średnio działa (Stremio nie widzi postępów w oglądaniu, nie pamięta kiedy przerwałem oglądanie i po skończeniu np serialu trzeba wyłączyć Kodi i wrócić do Stremio).

Na domyślny odtwarzaczu działała to o niebo lepiej.

mat74

Well-known member
Bez reklam
. W Kodi oprócz tej opcji zmiany DV z profilu 7 na 8.1 jest jeszcze jedna opcja rozpoznawania źródeł.
I tam domyślnie jest DV i HDR10+. Odznaczyłem HDR10+ i działa. W sensie hybrydowe pliki rozpoznaje Kodi tylko jako DV.

Bo to nie jest problem z profilem DV tylko z plikami zawierającymi zarówno metadane DV jak i HDR10+ . W Fire stickach 4k pierwszych generacji tak było , mam Cube 3gen i ten problem juz nie występuje.

Wada jest taka, że Kodi że Stremio średnio działa (Stremio nie widzi postępów w oglądaniu, nie pamięta kiedy przerwałem oglądanie i po skończeniu np serialu trzeba wyłączyć Kodi i wrócić do Stremio).

Czemu całkiem nie przejdziesz na Kodi ? Załaduj POV i będzie to sprawniejsze i bardziej konfigurowalne niż Stremio.

rafmik

Member
Bo to nie jest problem z profilem DV tylko z plikami zawierającymi zarówno metadane DV jak i HDR10+ . W Fire stickach 4k pierwszych generacji tak było , mam Cube 3gen i ten problem juz nie występuje.

Mam właśnie 2gen i jak widać nadal jest ten problem :/

Czemu całkiem nie przejdziesz na Kodi ? Załaduj POV i będzie to sprawniejsze i bardziej konfigurowalne niż Stremio.

POV? Działa podobnie jak Stremio+Torrentio+RealDebrid?

Do góry