43” do sypialni, prośba o pomoc!

disaster3

New member
Hej, hej,

zgodnie z powyższym tytułem, szukam czegoś max 43” do sypialni. Na początku myślałem o Sharpie 43GR8 ale będąc w sklepie sprzedawca odradził mi go sugerując tańszego i wg niego lepszego LG 43NANO82T6B. Skopiowałem szablon z innego forum z odpowiedziami na pytania do tego do czego potrzebuje TV bo moze nie warto się pchać z armatą na komara. Z góry dzięki za sugestie.
PS. już raz dzięki temu forum kupiłem niżej wspominany TV u @kiki , może tym razem również coś rozsądnego doradzicie do sypialni. :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Sypialnia 13m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nie będzie słońca, okna w sypialni są na stronę PŁN.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam w sypialni, urządzamy nowy dom, natomiast obecnie w salonie mam stary Philips 65PUS8602/12, którego planuje zabrać do salonu bo na razie działa i spełnia swoją powinność :)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wejście USB, oczywiście smart TV abym mógł zainstalować apki z Google play
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD, TV kablowa internetowa + usługi streamingowe premium, Disney, Amazon, Netflix, Skyshow itd.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder 4K do TV + internet, czasem jakieś USB.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Ze 2 może 3 głównie wieczorem jak się położę do łóżka i coś jeszcze będę chciał pooglądać.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Hmm, nie wiem, nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? W zasadzie wszystko, ale w większości filmy i sport (tenis ziemny, F1, piłkę nożną, siatkówkę)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Może YT ale racze nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorem akurat w sypialni.
17. Preferencje co do wielkości? Max 43” bo taka jest tam ścianka TV. Więc 100 cm szerokość na TV to jest max.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak Smart TV.
19. Preferencje co do marki ? Nie mam
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Im taniej tym lepiej. Planowałem kupić coś za 1k PLN ale później jak poczytałem o Sharp gr8 43” to kosztuje ok 2200 więc i tyle jestem skłonny wydać. Pytanie czy do tego do czego mam zamiar używać w/w TV warto tyle wydać? Natomiast ostatnio w EuroRTVAGD sprzedawca zasugerował w/w LG zamiast tego Sharpa i w sumie sam nie wiem. Dlatego napisałem tutaj z prośbą o radę :)

Pozdrawiam

ps. Poniżej wizualizacja z projektu sypialni jak będzie wisiał TV i jak ustawione jest lozko

Attachments

• IMG_5316.jpeg
    IMG_5316.jpeg
    299,4 KB · Wyś: 13
  • IMG_5295.jpeg
    IMG_5295.jpeg
    286,8 KB · Wyś: 13

z3

Member
Piękny projekt wizualnie, beznadziejny użytkowo jeśli chodzi o TV. zrób sobie małą skrzynkę przed łóżkiem w dokładnie takim samym obiciu aby wizualnie wszystko pasowało i zrób sobie windę z wyjeżdżamy TV. Ekran będzie większy przy tej samej przekątnej, nie będziesz musiał się gapić w bok

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ładna wizualizacja.
I miejsce extra ale do tych warunków to minimum 48" - tym bardziej że się zmieści.
I najlepiej do sypialni sprawdzi się Oled TV.
Jest talki LG 48C za 3000 zł .
A że pięknie się wkomponuje i świetnie zagra - to już inna sprawa.
Zakup na lata - więc stanowczo warto.

disaster3

New member
Mi to nie musicie powtarzać, bo ze mną jak z każdym facetem, lubi elektronike i jest łasy na gadżety a i argumenty, że do czegoś warto dopłacić też mnie przekonują ale.... z kobietą się nie dysktuję jak chce mieć się spokój w domu. :) Tam musi byc ładnie a nie funkcjonalnie.
To ze 48" się zmieści to ja wiem, bo szerokość tej ścianki to 120 cm, ale specjalnie szafka została skrócona do 105 cm, montowana od ściany aby 15 cm było wolnej przestrzeniod strony okna, na zachodzącą firankę i zsuniętą częściowo zasłonkę, wiec TV nie moze mieć wiecej szerokości niż 100 cm aby też nie był szerszy niż szafka. Musi być zachowana symetria, rozmiar itd.
Także niestety żadnego 48" nie rozpatruje, chyba ze jest taki co szerkość ma 100 cm ;)
Prośba o info jaki 43" czy ten LG Nanocell ktory podałem czy Sharp Gr8 a moze coś innego. W tej chwili najbardziej skłaniam się do tego LG ale to nie jest poparte żadną wiedzą ani doświadczeniem ot co zostało zasugerowane w sklepie, poszukałem też info na sieci i w sumie nie wypada źle, ale to tylko tyle na czym wstępnie opieram wybór. Dlatego zapytałem na forum ludzi którzy w tym siedzą i moge potwierdzić lub zaproponować coś innego "lepszego" ale dalej 43". :)

disaster3

New member
moze inaczej. Nie znam się na temacie aż tak bardzo. Ale chciałbym aby w TV były zainstalowane (lub preinstalowane) apki do serwisów streamingowych jak np. Disney+, Amazon Prime, HBO Max, Skyshow, Youtube, itd.... czy jakiś dobry Player (korzystam obecnie na Philipsie z Kodi Player'a).
Pamietam swego czasu, jak pojechałem do rodzinnego domu w ktorym był jakiś starszy Samsung 55" i chciałem coś doinstalować (chyba Kodi aby cos odtworzyc z USB) i jakie było moje zdzwienie bo nie moglem tego zrobić. Moze i było wtedy jakies inne rozwiązanie na ten problem ale wtedy zrazilem się do Samsungów.
Generalnie nie chce podpinać żadnych "dostawek" lub innych device'ów aby załatwiać takie problemy i brak takiej mozliwości w TV troche zaskakuje a pozniej wkurza.
Dlatego Google Play to nie jest must, jeśli TV jest wyposażny w/w apki lub jest możliwość dorzucenia ich w oprogramowanie TV.
LG chyba też ma webOS a nie Android ale to chyba jakieś autorskie coś od LG (w oparciu o Androida - poprawcie mnie jeśli sie myle) i też można doinstalować w/w apki lub badajze juz są.
Aha co moze być jeszcze istotne, to w tej lokalizacji dostawca TV internetowej + internetu działa w oparciu o taki dekodor TV
Arris VIP4302
wiec takie urządzenie/a do TV będzie podłączone pod planowany TV w sypialni i w salonie.

Ostatnia edycja:
Do góry