| Gdzie kupić?Piszcie o miejscach gdzie można kupić sprzęt. |  | | Senior Member
Meldunek: Oct 2007 Postów: 119
| |
01-10-2008, 21:58
| dpd - firma kurierska ta firma to porażka, odbieram od nich właśnie 3 produkt w ciągu ostatniego miesiąca i zawsze to samo
najwcześniej mogą być o 10, najpóźniej o 16 ew 17. Umówienie się na wieczór to jakaś wielka łaska, bo muszą płacić coś kurierowi
Wieszak do tv mam nadzieję odebrać jutro po 3 dniach leżenia w magazynie bo koleś przyjeżdzał w samo południe, bez żadnego telefonu żeby się umówić i oczywiście nikogo nie zastał w domu | | | | HDTV reklama
Meldunek: Feb 2005 Skąd: hdtv.com.pl | | | | Senior Member
Meldunek: Apr 2008 Postów: 118
| |
01-10-2008, 22:11
| Powiem szczerze, że albo masz pecha do konkretnego kuriera, albo nie słabo rozmawiasc z ludźmi
Ja sam dowedziałem się o telefon do kuiera i umówiłem na 18. Po prostu poprosiłem o to. Btw. zamówienie od Blackninji
Kurier nie ma obowiązku dzwonić niestety. Choć niektórzy z UPSa dzwonią.
A i zawsze masz możliwość odebrania osobiście z magazynu, no chyba że masz daleko. | | | | Senior Member
Meldunek: Oct 2007 Postów: 119
| |
01-10-2008, 22:37
| kiedy ja wogóle nie rozmawiałem dopiero dziś zadzoniłem na infolinię i tam kobitka rozmawiała z kurierem. Nie wiem czy paczka jest przypisana do kuriera, zazwyczaj chyba jeden jeździ w południe, inny wieczorem
prawie całe mieszkanie obkupiłem w inecie i oprócz dhl kurierzy zawsze dzwonili np rano z siedziby firmy więc pewnie nie musieli płacili za rozmowy
magazyn jest dokładnie po drugiej stronie w-wy 1-2h jazdy w jedną stronę odpada, kumpel ostatnio musiał pojechać i powiedzeli że bez numeru listu nie są w stanie znaleźć paczki - od kilkunastu lat pracuje w it i jeszcze nie widziałem systemu który nie ma wyszukiwania po nazwisku. No nic ja po prostu jak się da odpuszczę sobie firmy które korzystają z dpd.
Tak mnie jeszcze naszło, robię chyba jeden błąd - najczęściej płacę przelewem z góry, przy pobraniu może wszystkim bardziej zależy na dostarczeniu przesyłki
Ostatnio edytowane przez ra74 ; 01-10-2008 o 23:04 | | | | Junior Member
Meldunek: Jan 2009 Postów: 23
| |
04-02-2009, 20:00
| A ja DPD polecam to jedyna firma z którą nigdy nie miałam kłopotu...
UPS no super dostarczają szybko ale jak się siedzi w domu i czeka na wycieraczce... Kontaktu z kurierem nie ma żadnego na infolinii do kuriera nie zadzwonią i tobie numeru nie podadzą... Mimo, że posiadali informację, że jestem w domu po 16 kurier z uporem maniaka przywoził towar o 14 a następnie zwrócił go do sprzedawcy!!!!
DHL w miarę ok choć też bez rewelacji...
A DPD zawsze dzwoniło bez kłopotu można było ustalić godzinę dostawy a w dodatku sam zaproponował otwarcie pudła z plazmą gdyż karton był zniszczony i w mojej ocenie wcale nie przez kuriera...
Widać wszystko zależy od kuriera na danym terenie albo ich przełożonego... jeśli ten jest człowiekiem to i kurierzy postępują jak ludzie... | | | | Senior Member
Meldunek: Jul 2006 Postów: 434
05-02-2009, 22:43
| UPS zdecydowanie największa porażka. Nie poleciłbym najgorszemu wrogowi.
__________________ Panasonic 42PV80 + Onkyo HT-R508 + Quadral Quintas + Sub 51 DV
Onkyo DV-SP405 @576p
TechniSat Digit HD4-CX
Radeon HD4850 @1080p
Philips 29PT9521 | | | | Senior Member
Meldunek: Aug 2005 Postów: 859
05-02-2009, 22:58
| Cytat: |
Napisał perła A ja DPD polecam to jedyna firma z którą nigdy nie miałam kłopotu...
UPS no super dostarczają szybko ale jak się siedzi w domu i czeka na wycieraczce... Kontaktu z kurierem nie ma żadnego na infolinii do kuriera nie zadzwonią i tobie numeru nie podadzą... Mimo, że posiadali informację, że jestem w domu po 16 kurier z uporem maniaka przywoził towar o 14 a następnie zwrócił go do sprzedawcy!!!!
DHL w miarę ok choć też bez rewelacji...
A DPD zawsze dzwoniło bez kłopotu można było ustalić godzinę dostawy a w dodatku sam zaproponował otwarcie pudła z plazmą gdyż karton był zniszczony i w mojej ocenie wcale nie przez kuriera...
Widać wszystko zależy od kuriera na danym terenie albo ich przełożonego... jeśli ten jest człowiekiem to i kurierzy postępują jak ludzie... |
j.w
Tak samo uwazam. Nie wazne jaka firma, nie ma co negaowc firmy po jakims przypadku! Sprawa dostawy to kwestia samego czlowieka (kuriera) oraz jego przelozonego (szefa)!!! Z DPD mam zawsze dobre wspomnienia, z DHL rowniez!!! 
__________________ Optoma Theme Scene HD 65, Ekran Optoma DS-9092PM, LCD JVC 32X70BU, Yamaha RXV-640 RDS,Yamaha DVD S540, Koda EX-566F (6.1). PS 3 60 gb PS3 Trophies | | | | Junior Member
Meldunek: May 2009 Postów: 10
| |
07-05-2009, 23:05
| Ocena firm kurierskich to dość skomplikowana sprawa i lokalne problemy z poszczególnymi firmami nie zawsze muszą sie przekładać na cały kraj...
Wiem coś na ten temat, bo na codzień - z racji wykonywanej zawodowo pracy - mam/miałem doczynienia z większością firm kurierskich.
Kiedyś niedoścignionym wzorcem było Servisco, potem jako DHL (ale po wejściu na polski rynek). Dziś juz tak nie jest, po wprowadzonej chyba 4 lata temu "restruktyryzacji" ich działalności - zmniejszenie ilości oddziałów, oddania części transportu w ręce podnajmowanych firm (przeważnie jednoosobowych). Aktualnie - oczywiście to moja subiektywna ocena - najpewniejsze i profesjonalnie działające są UPS, DPD Masterlink, GLS, TNT, DHL (kolejność dla mnie nieprzypadkowa).
Zgadzam się z przedmówcami, że w większości przypadków, problemy dotyczą albo lokalnych biur albo konkretnych kurierów-kierowców. Najczęściej dotyczy to również firm kurierskich, które nie mają w miejscu naszego zamieszkania oddziału/biura - bo to automatycznie powoduje opóźnienia w dostawie do nas (czas dojazdu do naszej miejscowości) jak i problemy z komunikacją - telefoniczną (albo telefon zajęty albo nikt nie odbiera).
Tak więc nasze lokalne odczucia mogą i mają prawo się zdecydowanie różnić od reszty opinii. Nie bronię tu firm kurierskich, bo nie mam żadnego w tym interesu. Często sam tracę sporo czasu i nerwów nad załatwieniem jakiegos tematu z firmami kurierskimi i dlatego preferuję jedne od innych...
Pzdr
zargo | | | | Senior Member
Meldunek: May 2008 Postów: 1,777
08-05-2009, 08:18
Napisał ra74 ...Umówienie się na wieczór to jakaś wielka łaska, bo muszą płacić coś kurierowi... | Hmmm, a Ty za nadgodziny nie chcesz czegoś ekstra? Tak za free byś tyrał?
Dostawa czegoś po godzinach i w soboty jest jak najbardziej możliwa, tylko NADAWCA (lub jego klient...  ) musi za to zapłacić!
A zupełnie rozbawił mnie "problem" z numerem listu przewozowego. Gdy reklamowałem dwa razy projektor, i jeździł z Gdańska do Wielkopolski, to dzięki znajomości tego numeru mogłem sobie na stronie DPD sprawdzić, gdzie aktualnie się poniewiera moja przesyłka. W tę i we wtę... To chyba nie jest problemem zadzwonić do nadawcy z pytaniem o ten numer (dla mnie nie) ?
Temat nieco wałkowany, bo kurierzy zasadniczo są nastawieni na obsługę obrotu gospodarczego, czyli w normalnych godzinach pracy. Handel internetowy ma nieco inne wymagania, stąd zgrzyty i konieczność pewnej reorganizacji pracy. | | | | Klub HDTV.com.pl
Meldunek: Jul 2006 Postów: 1,451
08-05-2009, 22:57
Napisał ra74 Tak mnie jeszcze naszło, robię chyba jeden błąd - najczęściej płacę przelewem z góry, przy pobraniu może wszystkim bardziej zależy na dostarczeniu przesyłki | Tak to, moim zdaniem błąd.
ZAWSZE kupuję za pobraniem.
__________________ ------------
pozdrawiam
Gatar | | | | Member
Meldunek: Aug 2008 Postów: 94
| |
09-05-2009, 17:58
| Moim zdaniem wszystko zależy od kuriera.
Zeszłomiesięczne doświadczenia moje były następujące:
- kurier DPD, przesyłka za pobraniem, zadzwonił na kiedy możemy się umówić (zanim w ogóle wybrał się w moim kierynku), na stwierdzenie 'po 17'tej' stwierdził że nie ma takiej opcji... musiałem wziąć sobie wolne;
- 3 tygodnie później, kurier UPS, przesyłka zapłacona z góry, podobnie sam zadzwonił na kiedy się może umówić, na podobne stwierdzenie 'po 17'tej' odpowiedział 'no to jesteśmy umówieni' - przyjechał minute po 17'tej;
Żeby było śmiejszniej, to gdyby tamta przesyłka z DPD była zapłacona z góry, to pewnie dałoby się to jakoś obejść 2 piętra wyżej sąsiad u nich pracuje i pewnie udałobymi się kuriera przekonać żeby u niego zostawił lub przekazał mu to w pracy.
Można powiedzieć iż nie ma tutaj jakiejś konkretnej reguły. W sumie jeśli paczka jest wielkości mieszczącej się do osobowego auta, to preferuję wysyłkę na adres firmy w której pracuję. Przyjeżdżają, schodzę na portiernie, odbieram i nie ma problemu. | | | | HDTV reklama
Meldunek: Feb 2005 Skąd: hdtv.com.pl | | | |  | | | Narzędzia wątku | | | | Wygląd | Wygląd liniowy |
Zasady postowania
| Nie możesz zakładać nowych tematów Nie możesz pisać wiadomości Nie możesz dodawać załączników Nie możesz edytować swoich postów HTML kod jest Wyłączony | | | Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:52.