Cytat:
Napisał P_M_ Wersja rozszerzona, czy director's cut to jeden czort (jak zwal, tak zwal). |
I tu się mylisz - to są dwie rózne rzeczy.
Wersje rozszerzone powstały jako ukłon w stronę najwierniejszych fanów Władcy, którzy chcieliby obejrzeć więcej materiału (oraz oczywiście dla nabicia dodatkowej kabzy), ale to wersje kinowe są de facto wersjami reżyserskimi - Peter Jackson nie raz wspominał, że to własnie kinówki są zgodne z jego koncepcją jak Władcę powinino się oglądać.
Cytat:
Ja mam DVD tylko w wersji rozszerzonej. Wypada duzo ciekawiej. Sporo dodano.
Spokojnie zaczekam na wersje rozszerzona na BR. Do tej pory wstrzymuje sie takze z zakupem projektora.
|
Widziałem obie wersje - dla mnie Drużynę Pierścienia w wersji kinowej lepiej się ogląda.
Owszem, mamy więcej materiału w wersji rozszerzonej, ale została zachwiana synteza pomiędzy scenami akcji, a scenami spokojniejszymi, która w wersji kinowej była kapitalna. Sprawą dyskusyjną jest też na ile te sceny rozszerzone wnoszą coś konkretnego do fabuły (wyjątek - Powrót Króla). Do tego część scen została zupełnie zmieniona względem wersji kinowej jak np. początek filmu (który bardziej mi się podoba w wersji kinowej).
Jeśli chodzi o Dwie Wieże to w mojej opinii wersja kinowa/rozszerzona to jest 50/50. Obie mają swoje wady i zalety... z jednej strony wersja kinowa jest dość "chaotyczna" i te rozszerzone sceny trochę ratują sprawę, ale z drugiej strony nie podoba mi się np. to, że z Gimli'ego zrobiono klauna.
Oczywiście najlepiej by było jakby wypuścili jedno wydanie z obiema wersjami do wyboru, na BD mamy seamless branching więc nawet nie byłyby to dla nich dodatkowe koszta bo obie wersje mogliby spokojnie zmieścić na jednej płytce (no może z wyjątkiem Powrotu Króla), no ale wiadomo... liczy się kasa, a wiadomo, że jak wypuszczą wersję kinową i po jakimś czasie rozszerzoną to bardziej im się to kalkuluje.
Cytat:
|
340pln (dla mnie 90€) za kinowke nie dam. DVD juz mam, wiec po co mi. Inna brocha, ze to DVD jest podobno gratis w zestawie. I badzmy szczerzy - kto w tej chwili nie ma jeszcze Wladcy na DVD? Za psie pieniadze mozna kupic albo dostac z gazeta. Wielka mi promocja dostac cos zbednego. Tym bardziej, ze mam juz lepsza wersje tych dvd.
|
Na DVD będą materiały dodatkowe, a nie Władca na dvd gratis.
Ja biorę z UK - każda z części po 15Ł więc przy obecnym kursie ~65zł więc tragedii nie ma.